2011. július 29., péntek

Páternoszter avagy a körforgó lift

Na ilyen liftet is ritkán lát az ember, sokak persze azt se tudják hogy mi az.
De aki meglát egy ilyet:

                                   



annak meg rögtön az jut eszébe hogy csonkolás, átfordulás, fejreesés.
Nos azonkívül hogy ezzel nem lehet lezuhanni (hisz tele van az akna liftkabinokkal..) és a liftajtó sem csuk oda mert az sincs ennek ellenére viszonylag kevés baleset köthető hozzájuk (szerintem).
Jó lassan megy, de ha mégis sikerül elesned akkor sem vágja le semmidet. Kívül is van egy vészmegállító gomb, belül egy vészmegállító kar amit meg kell húzni de a fülke alján és tetején is van egy falap amit ha elmozdít pl az ottmaradt karod akkor rögtön megáll. Nem csonkol.
Persze ennél is tudsz balesetet okozni de ahhoz nagyon ügyetlennek kell lenned.
Fejreállni sem fognak a kabinok menetirányváltás közben és biztonságos is a menetirányváltás közben a kabinban maradni. Bár figyelmeztetnek hogy utolsó állomás, szállj ki... :-) D
De ha vagy olyan hülye vagy pánikolós hogy kiugrasz a váltótérben akkor bizony előfordulhat baleset.
De nem állsz fejre az is tuti:




Nagyon nagy kedvencem nekem is de sajnos egyre kevesebb van belőlük.  Mostmár az Eu betiltotta őket így Mo-on lassan el fognak tűnni ezek a berendezések.
Egy listát hogy hol találsz ilyet Magyarországon meg egy cikket róluk itt találsz:
http://hg.hu/cikk/epiteszet/6386-fohasz-a-paternoszterekert

Az Országos Kardiológiai Intézetben (Haller utca) ott biztos van mert ott én is kipróbáltam. Ja és nem daráltak le a fogaskerekek... :-) D

Továbbá nézzétek meg a Hitachi továbbfejlesztett körforgó lift tervét.
http://www.film.hitachi.jp/en/movie/movie680.html


De sajnos Magyarországon körforgó rendszerű liftet már biztos hogy nemsokáig fogsz látni. Újjat nem építenek, a régiek meg lassan de biztosan fogynak. :-(
Kár értük!

7 megjegyzés:

  1. Gyakorlatilag azt tudja mint egy mozgólépcső, csak kisebb a helyigénye. Nagy forgalmú helyeken jó, mert nem kell a fülkére várni, folyamatosan megy. Ha nincs nagy forgalom akkor viszont felesleges üresjárásai vannak.

    Nem értem miért kell betiltani őket, hiszen semmi baj velük, működnek, az egy dolog, hogy kell mellé rendes lift is, mert mozgássérültek és idősebbek nem tudják használni.

    Ilyen lift van a belvárosban pár, a Markó utcai bíróságon pl. van ,oda meg be lehet menni, ha azt mondod tárgyalásra mész. De van a Dél pesti kórházban is (9 emelet). Egyébként elég sok figyelmeztetés van az utolsó emeletnél ,hogy szállj ki, de rögtön utána már az van a táblán, hogy nyugi, az áthaladás veszélytelen és tényleg, semmit se látsz, mert sötét van, de nem fordul át a fülke és fogaskerekek sincsenek, se zombik és mumusok.

    VálaszTörlés
  2. Igen ritkán lát az ember sőt Én még nem is tudtam ilyenről, csak azt nem értem, hogy miért kell betenni 14 éves gyerekeknek a magyar felvételijükbe 2012 évi (a tábláját) kérdésnek, hogy mit jelent!! nem tudom ki volt az a pihent agyú aki összeállította a feladatsort?????

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kérlek kérlek írd meg pontosabban hogy milyen felvételibe, hol és hogyan volt benne ez?? Foglalkozni szeretnék a témával!!!!!

      Amúgy a páternoszter nagyon ritka, sőt már újjat nem is szabad építeni, a vidéki gyerekeknek meg pláne fingjuk nincs hogy mi az. Ha a páternoszterrel kapcsolatban bármi volt a felvételin az hiba volt hisz nem ismerheti mindenki! :-(

      Törlés
  3. Én szeretném elosztani azt a tévhitet, hogy az átfordulás a sötétben veszélytelen. Én megsérültem azután, hogy megvicceltem a csajom. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egy angliai egyetemen csinált hasonlót 1989 körül egy diák. Fejen állt a fülkében, mintha átfordult volna, és elkapta a ruháját a húzólánc. A tűzoltók szedték ki és a páter sosem indult újra ott.

      Törlés
  4. Konkrétan, hogyan sérültél meg, ha elvileg egyhelyben álltál? Vagy, ha meg kidugtad a karod, fejed, akkor meg ne csodálkozzunk, ugyebár.

    VálaszTörlés
  5. Ha akartok röhögni a sok buta amerikain:
    https://www.linkedin.com/posts/ajjames_innovation-technology-engineering-activity-6614284739216007168-6-S7

    Ott sipákolnak, hogy ÚRISTEN DEEZ BISZTOS LEVÁGJA AZ EMBEREK KEZÉTLÁBÁT!! MINDENKI HÜJE AKI NEMAMERIKAI!!!!

    VálaszTörlés